Ce sunt uleiurile esentiale?

Ce sunt uleiurile esentiale?

 

Uleiurile esențiale sunt dragostea lui Dumnezeu manifestată în molecule, spunea omul de știință David Stewart, Ph.D., D.N.M., în cartea sa, The Chemistry of Essential Oils Made Simple.

Uleiurile esențiale sunt lichide volatile extrase din coaja fructelor, scoarța copacilor, din fori, radăcini, semințe, tufe. Uleiurile esentiale sunt esența plantei. Atunci când tu rupi o crenguță de mentă acea plantă nu moare ci se regenerează.

Frumusețea uleiurilor esențiale este că niciodată nu vei găsi două loturi la fel pentru că natura nu poate fi patentată și un an e mai secetos, altul mai ploios. Îmi aduc aminte de prima mea tufă de cimbru care mirosea foarte frumos de departe. În al doilea an trebuia să-mi bag nasul în tufă să simt mirosul de cimbru.

Uleiurile esențiale sunt obținute prin procesul de distilare: planta se încarcă într-un distilator și aburul este redirecționat sub planta. Pe măsură ce aburul se ridică prin plante, uleiuil esențial este eliberat și se vaporizează cu aburul după care sunt redirecționați spre o zonă de răcire. De acolo uleiul esențial și apa forală picură intr-un vas de sticlă în care se colectează. Pentru că uleiul este mai ușor decât apa, uleiul plutește la suprafață de unde este colectat.

Uleiurile esențiale mai sunt supranumite și sângele plantei pentru că ele transportă nutrienții in plantă, o reface, are rol de apărare de prădători.