În 2018 există păduchi

Povestea

Ieri am fost la ședință cu părinții la unul dintre copiii mei, am șase și merg rar la ședințe pentru că de cele mai multe ori nu sunt subiecte vitale, să spun așa și fiecare ședință cu părinții este o oportunitate pentru câțiva părinții să se laude cu odraslele personale, de cele mai multe ori unicul exemplar în familie.

Aseară a fost una dintre cele mai interesante ședințe la care am participat deoarece nu credeam că oameni adulți pot reacționa ca la grădiniță. Doamna a fost foarte drăguță, ne-a povestit despre copii, cum se acomodează în primul an de școală, am văzut caiețelele copiilor.

Doamna foarte pregătită să ne informeze că avem niște copii deosebiți, dar e nevoie să avem grijă la ce se uită copiii noștri acasă pe tabletă, telefoane sau ce fel de jocuri se joacă. Ne-a povestit că sunt pauze în care se mai întâmplă anumite accidente și că ar fi bine să discutăm cu copiii noștri și să fim empatici, să nu îi certăm. Ce mi s-a părut interesant este că ne-a recomandat câteva cărți disponibile on-line despre inteligența emoțională și despre faptul că modul în care se comportă copiii depinde de modul în care părinții își educă copiii.

Totul foarte Zen până în momentul în care o mămică, a început foarte revoltată să ne certe și să ceara imperativ ca persoana a cărui copil a avut păduchi și nu a anunțat la școală să recunoască. Și a început cearta, monolog ce este drept în care doamna ne povestește pe un ton ridicat cât de traumatizată a fost fata ei care a stat acasă și a făcut tratament pentru păduchi, dar să nu cumva să spunem la copii acasă ce a avut fetița ei. Eu pentru că mai am și alți copii la școală am îndrăznit să spun că păduchii există peste tot și nu e o așa mare tragedie. Am mai menționat că doar nu degeaba la radio sunt mereu reclame la produse pentru pediculoză. Doamna în continuare, pe un ton la fel de ridicat continua morala și voia să afle vinovatul. Un domn ce stătea lângă mine nu mai putea, deja ridica din brațe, nu știa cum să iasă mai repede de la ședință.

Am mai spus că acum trei ani am avut și noi păduchi Soțul doamnei a intervenit și mi-a spus: Dacă ați avut nu înseamnă că trebuie să luăm și noi. Păduchi în 2018? Așa ceva nu se poate. De parcă eu am ales să iau păduchi acum 3 ani de la școala fetei. Cât timp am locuit în Scoția, unde erau în toate farmaciile și magazinele soluții pentru păduchi nu am luat, dar am avut când ne-am întors în tară, în fine….

A luat cuvântul  soțul doamnei, persoană importantă în mica noastră urbe, cu studii superioare și a cerut și el imperios ca toate cazurile de varicelă, rubeolă, variolă să fie neapărat raportate. Probabil că a uitat că toate aceste boli au o perioadă de incubație în care boala nu se manifestă, dar atunci este contagioasă și poți preveni doar dacă ai un sistem imunitar echilibrat. Doamna în continuare, pe același ton povestea cum a fost nevoită să tundă părul până la fund la fetei și pe al ei și cât de traumatizat a fost copilul pentru că nu a ieșit din casa timp de trei zile.

Nu am mai rezistat și mi-am permis să îi spun să vorbească mai încet pentru că mă dor urechile. Ce a urmat a fost de-a dreptul hilar, doamna cu problema cu păduchii mi-a spus că sunt singura vocală din clasă și să ies afară, dacă nu îmi convine :)))))) A fost un moment cel puțin penibil, deoarece ea era ca și mine părinte, dar pentru că a deranjat-o că nu eram empatică față de păduchii cu care a avut de a face peste weekend a răbufnit și m-a scos afară din ședință. M-am ridicat, anunțasem doamna cu 15 minute mai devreme că nu ma pot sta pentru că sunt foarte așteptată acasă. Am ieșit, dar în ușa clasei m-am întors către mămica revoltată să îi bat obrazul și să îi transmit că nu se face așa ceva.
Am plecat consternată, nu îmi venea să cred la ce participasem. Am dat frumos cu White Angelica, țin câteva picături în mașină pentru cazuri de urgență.

Ce facem totuși cu păduchii?

În vară am făcut o prezentare a uleiurilor esențiale dedicată începutului de an școlar Back to school și am pus o rețetă despre cum ținem la distanță păduchii. Multă lume nu a înțeles de ce am dat soluții pentru păduchi, dar le-am spus că nu se știe niciodată și e mai bine să fii informat.

 

Ce sunt păduchii?

Păduchii sunt insecte de mici dimensiuni care se localizează la nivelul scalpului, unde se hrănesc cu sânge; în momentul când își iau pranzul, ei injectează în piele saliva, cauza mâncărimii.
Sunt frecvenți la copii, din cauza interacțiunii directe în colectivitati. Nu sunt un semn al igienei precare sau al săraciei. Necesită un tratament corect aplicat, informarea celor cu care s-a intrat în contact pentru limitarea infecției.
Păduchele (pediculus humanus capitis) este un parazit strict uman, transmiterea de la animale nefiind posibilă.
Au mai multe stadii de dezvoltare, mai multe detalii aici https://ro.wikipedia.org/wiki/Ftiraptere

Remedii naturiste

Îmi amintesc că pentru părul des și bogat al uneia dintre fete cel mai bine a curățat Tea Tree pus în balsam de păr și aplicat pe toată lungimea părului. Am lăsat balsamul să acționeze timp de 30-40 de minute după care am curățat părul cu un pieptene special cu dinții deși.
• Crează o sinergie din părți egale de Tea Tree, Lemongrass, Citronella, Clove, Rosemary și Lavandă într-o sticlă cu picurător
• De asemena poți folosi un amestec brevetat, Purification dacă îți este mai ușor așa.
Utiliare: în fiecare dimineață masează o picătură în tălpi fără a dilua. Poți pune și în păr pe cărare
Pentru copii sub 4 ani se diluează cu ulei vegetal
Nu se recomandă soluțiile tip spray deoarece nu ajung în fluxul sangvin.
Practic uleiurile esențiale au rolul de a crea un fel de armură fiecărei celule astfel încât vom avea un miros neplăcut pentru insecte de diferite dimensiuni.

Morala

Nu contează cum ai luat păduchii, nimeni nu te judecă pentru asta, dar ai grijă ce produse folosești pentru că cele chimice pot fi foarte agresive pentru scalp și crea reacții adverse nedorite.
Mi-am amintit de un articol citit pe un blog în care cineva povestea că a luat păduchi pentru că a probat căciuli în Paris în timpul unei excursii.
Și nu uita să fii om, e mai important decât un păduche.