Prima înțărcare fără regrete

Dacă ai ajuns pe această pagină cu siguranță și tu, ca și mine, îți dorești să înțarci copilul și te pregătești pentru asta. De multe ori le aminteam mamelor cu care discutam pe acest subiect, fie în cadrul cursurilor de la Școala Mamei sau în alte întâlniri, că de cele mai multe ori este mult mai greu pentru mamă să înțarce decât îi este copilului. Chiar le spuneam că uneori am impresia că ar fi mai potrivit să spunem că mama trebuie înțărcată. Sună puțin ciudat știu, mai ales când ne gandim la multitudinea de informații legate de subiectul alăptării și implicit al înțărccării.

Exact acum un an pe 13 Octombrie 2018, am simțit sânul stâng foarte tensionat, eram o mamă obosită, de multe ori îmi ziceam că nu mai pot, că e foarte obositor să fiu mereu mufată de cea mică. Acum la un an distanță realizez că eram în acea stare deoarece nu știam cum să mă organizez și să conștientizez că este perfect ok să ceri ajutor atunci când ai nevoie.

De câțiva ani îmi doresc să ajung la Iași de hramul cuvioasei Parascheva. Am fost acum 5 ani și de atunci mereu intervine câte ceva. Anul trecut a intervenit infecția sânului. Dureri foarte mari, frisoane, sânul roșu și tare ca piatra. Clar în acele clipe nici măcar nu îmi aminteam ceea ce învățasem la cursurile de educator perinatal legate de mastită. Am sunat pe rând doi medici obstetricieni, nici unul nu a răspuns, unul fiin după gardă și altul plecat din țară, am sunat apoi moașa, nici eu nu răspundea…. Durerile îți blochează mintea, te paralizează. Apoi am realizat că aveam la câțiva metri distanță un medic neonatolog și am întrebat ce pot face și ce trebuie să iau. Peste aproape o oră a ajuns și soțul acasă și l-am trimis la farmacie să îmi cumpere ce recomandase medicul un medicament și fiole de algocalmin. După o perioadă durerea a început să amorțească și mintea mea să își revină.

Așa mi-am amintit ce trebuie să fac, să detensionez sânul, am rugat una dintre fete să îmi facă o capsulă cu câteva picături de oregano, am masat sânul cu ulei de lavandă și copaiba. Și m-am hotărât să o înțarc pe Ruxi, deși avea un an și o lună, pentru mine era prea mult, cred și acum că și mama contează, are nevoie de odihnă.

După ce am vorbit și cu un consultant în lactație, am ales să nu mai iau medicamentul din care luasem deja o doză, a fost alegerea mea, nu recomand așa ceva, dar mi-am amintit că am dat mai multor mame aflate în situația mea granule de fructoză. De fiecare dată au fost uimite de rezulate, chiar îmi amintesc de o mămică care alăpta dintr-un singur sân și i se inflamase un canal galactofor chiar la acel sân. Deși a fost la medic și lua tratament de 3 zile, nu mai știu exact cine a trimis-o la mine și după ce i-am recomandat protocolul în cazul canalelor înfundate învățat, detensionare, vibrații, lecitină etc. i-am recomandat sa ia din oră în oră alternativ granule impregnate cu cimbru și oregano. Nici ei nu i-a venit să creadă cât de repede a răspuns organismul în prezența moleculelor din aceste plante.

 

Având aceste experiențe în minte, am luat și eu oregano intern, dar în capsule vegetale. În a patra zi când am detensionat din nou sânul, am avut surpriza, să spun așa să scot timp de câteva minute bune puroi, iar apoi lapte curat. Pentru mine a fost un exemplu despre cât de frumos lucrează moleculele din plante.

Totodată am realizat că atunci când o mamă este obosită, epuizată, organismul va cere odihnă în cele mai ciudate forme, chiar prin boală. Această înțărcare a fost pentru mine prima fără remușcări, prima în care nu am plâns de fiecare dată când bebe își dorea să fie alăptată, prima dată când am înțeles că cei mici au nevoie de o mamă echilibrată, odihnită, care învață în permanență cum să fie un părinte mai bun.

Aceasta e povestea mea despre înțărcare forțață oarecum de un organism slăbit și obosit, dar o înțărcare în care nu m-am simțit vinovată că nu îmi mai alăptez copilul.

Dragi mame învățați să vă iubiți și acceptați, mama perfectă, mama eroină există doar în anumite tipare, mult prea rar în realitate. În realitate fiecare are un drum de urcat. În seara aceasta am urmărit un desen cu cei mici Kung Fu Panda, și se întrebau ce semnificație are semnul acela cu alb și negru. Este simbolul chinezesc al binelui și al răului, în orice bine este și o pată de rău și în orice rău este si un o pată de bine.

Important este să căutăm mereu binele, chiar și acolo unde pare greu de aflat și să mulțumim lui Dumnezeu pentru fiecare experiență și întâlnire din viața noastră.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *