Reguli de utilizare

Pentru a te bucura de uleiurile esențiale e nevoie să respectăm câteva reguli.

7 Reguli generale de utilizare

  1. Ai grijă să păstrezi sticluțele la loc întunecos, ferit de căldură și de lumina razelor solare. Indicat ar fi să le ții în poziție verticală, uleiurile esențiale sunt alcătuite din molecule foarte mici și sunt ușor volatile. Dacă ții sticluțele în poziție orizontală e foarte posibil ca atunci când vei dori să folosești uleiul esențial să nu îl mai găsești în sticluță, după cum spuneam mai sus, moleculele de ulei esențial sunt foarte mici și au prostul obicei de a evada.
  2. În caz de iritație locală, sau dacă uleiul esențial intră în ochi nu folosi apă. Folosește fie lapte de orez sau un ulei vegetal pentru a spăla zona iritată. Uleiurile esențiale sunt liposolubile, iar apa nu le priește deloc, ceea ce va face ca apa să favorizeze absorbția rapidă. Atunci când folosim uleiul vegetal e ca și cum punem o barieră. Moleculele de ulei vegetal sunt mult mai mari decât cele de ulei esențial, ceee ce va face ca uleiul esențial să ajungă mai greu în piele. Îți poți imagina acest fenomen ca o minge ce sare de sus în jos.
  3. Păstrează uleiurile esențiale doar în recipiente de sticlă                                                                             niciodată de plastic. Uleiurile esențiale de citrice în mod special topesc plasticul, uleiul esențial Lemon poate fi folosit pentru îndepărtarea etichetelor sau a lipiciului, gumei de mestecat.
  4. Nu folosi uleiurile esențiale niciodată în înteriorul urechii. Pot interfera cu cu frecvența undelor sonore și vei avea niște dureri cumplite de urechi, existând chiar riscul de afectare al timpanului.
  5. Dacă folosești un ulei esențial provenit din citrice este indicat să eviți expunerea la soare timp de 12 – 48 de ore. Acestea conțin molecule naturale care sunt fotosensibile la razele ultraviolete, putând duce la pigmentarea locală a pielii.
  6. Consultă un medic specialist care are cunoștințe în domeniul uleiurilor esențiale înainte de a le folosi în scop terapeutic.
  7. Aromaterapeuții recomandă ca pentru întărirea unui anumit sistem al organismului  utilizarea uleiurilor esențiale timp de 21 de zile astfel: utilizăm timp de 5 zile (topic, aromatic sau intern) urmate de 2 zile de pauză pentru a ajuta organismul, nu pentru a-l face dependent de un anumit compus.